11 November 2016

Cara Buat Sendiri Semburan Wangian Untuk Rumah Anda

petuaseharian.blogspot.com 
DIY Homemade Air Freshener Jenis Semburan Untuk Wangian Rumah Anda


Kita tentu sesak nafas jika ruangan dalaman rumah kita selalu “menyumbangkan” hidung dengan bau-bauan yang tidak begitu menyenangkan. Kadangkala boleh membawa stress!.

Bila pulang dari kerja atau outing misalnya; buka je pintu, kita mahukan haruman mewangi mengiringi setiap langkah kaki masuk ke dalam rumah. Tentu menenangkan kan.

Opps chopp dulu…Sapa yang nak wangikan rumah kita bila kita tak ada kat rumah!?

Haa…Selain guna air freshener automatik atau spray siap tinggal beli je kat kedai, Tahukah anda? kita boleh buat air freshener homemade sendiri kat rumah?  Mudah je caranya dan yang penting “Cost Saving”.


Kenapa Kena Buat Air Freshener Sendiri?

Pertamanya, off courselah nak jimatkan duit belanja rumah. Pewangi rumah boleh dikatakan antara barang yang kerap kita beli. Kadang-kadang sebulan sekali terutamanya untuk wangian kereta. Paling murah lebih kurang RM5.00 hingga yang agak mahal dalam RM30.00, bergantung kepada citarasa. Bagi yang ada duit dan suka shopping, baik beli je.

Keduanya, minat. Jika anda seorang yang minat kerja-kerja Do It Yourself, mungkin DIY Homemade Freshener ini boleh dimasukkan dalam buku log DIY anda. Nak buat tak lama pun. Seminit boleh siap.


DIY Cara Buat Homemade Air Freshener Sendiri Di Rumah

Bahan-bahannya mudah dicari:

1. Botol spray kosong (200 ml) – Guna yang recycle lebih baik. Saiz tak kisah lagi besar atau kecil, cuma kawal sukatan.
2. 1 Sudu Teh Baking Soda – Mintak sikit dari sektor kek dan pastri
3. Pewangi aromaterapi jenis Essential Oil seperti Lavender, Camomile atau apa sahaja ikut kegemaran (Guna 3 titik sudah cukup)
4. Air secukupnya – air paip atau suam pun boleh (lebih kurang 160ml)

Cara buatnya paling senang:

1. Masukkan air dalam botol spray (tidak terlalu penuh).
2. Masukkan baking soda dan campurkan 3~5 titik essential oil  wangian kesukaan anda.
3. Goncangkan botol untuk sebatikan campuran.
4. Test spray. Kalau berfungsi ok, maknanya dah siap & boleh guna!

Boleh Guna Di mana?

Boleh semburkan homemade air freshener anda pada ruang bilik, ruang tamu, bilik air, bilik tidur dan sebagainya. Boleh juga spray pada perabot, fabrik langsir dan juga karpet. Selain digunakan untuk pewangi rumah, boleh juga diguna sebagai pewangi kereta.

Awas, berhati-hati untuk tidak semburkan pada lantai jubin bagi elakkan permukaan menjadi licin. Bahaya kepada anak-anak jika terjatuh.





sumber: yourfabulousmama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Macam-macam ada :