11 November 2016

Cara Buat Sendiri Semburan Wangian Untuk Rumah Anda

petuaseharian.blogspot.com 
DIY Homemade Air Freshener Jenis Semburan Untuk Wangian Rumah Anda


Kita tentu sesak nafas jika ruangan dalaman rumah kita selalu “menyumbangkan” hidung dengan bau-bauan yang tidak begitu menyenangkan. Kadangkala boleh membawa stress!.

Bila pulang dari kerja atau outing misalnya; buka je pintu, kita mahukan haruman mewangi mengiringi setiap langkah kaki masuk ke dalam rumah. Tentu menenangkan kan.

Opps chopp dulu…Sapa yang nak wangikan rumah kita bila kita tak ada kat rumah!?

Haa…Selain guna air freshener automatik atau spray siap tinggal beli je kat kedai, Tahukah anda? kita boleh buat air freshener homemade sendiri kat rumah?  Mudah je caranya dan yang penting “Cost Saving”.


Kenapa Kena Buat Air Freshener Sendiri?

Pertamanya, off courselah nak jimatkan duit belanja rumah. Pewangi rumah boleh dikatakan antara barang yang kerap kita beli. Kadang-kadang sebulan sekali terutamanya untuk wangian kereta. Paling murah lebih kurang RM5.00 hingga yang agak mahal dalam RM30.00, bergantung kepada citarasa. Bagi yang ada duit dan suka shopping, baik beli je.

Keduanya, minat. Jika anda seorang yang minat kerja-kerja Do It Yourself, mungkin DIY Homemade Freshener ini boleh dimasukkan dalam buku log DIY anda. Nak buat tak lama pun. Seminit boleh siap.


DIY Cara Buat Homemade Air Freshener Sendiri Di Rumah

Bahan-bahannya mudah dicari:

1. Botol spray kosong (200 ml) – Guna yang recycle lebih baik. Saiz tak kisah lagi besar atau kecil, cuma kawal sukatan.
2. 1 Sudu Teh Baking Soda – Mintak sikit dari sektor kek dan pastri
3. Pewangi aromaterapi jenis Essential Oil seperti Lavender, Camomile atau apa sahaja ikut kegemaran (Guna 3 titik sudah cukup)
4. Air secukupnya – air paip atau suam pun boleh (lebih kurang 160ml)

Cara buatnya paling senang:

1. Masukkan air dalam botol spray (tidak terlalu penuh).
2. Masukkan baking soda dan campurkan 3~5 titik essential oil  wangian kesukaan anda.
3. Goncangkan botol untuk sebatikan campuran.
4. Test spray. Kalau berfungsi ok, maknanya dah siap & boleh guna!

Boleh Guna Di mana?

Boleh semburkan homemade air freshener anda pada ruang bilik, ruang tamu, bilik air, bilik tidur dan sebagainya. Boleh juga spray pada perabot, fabrik langsir dan juga karpet. Selain digunakan untuk pewangi rumah, boleh juga diguna sebagai pewangi kereta.

Awas, berhati-hati untuk tidak semburkan pada lantai jubin bagi elakkan permukaan menjadi licin. Bahaya kepada anak-anak jika terjatuh.





sumber: yourfabulousmama

27 October 2016

Cara Harum & Wangikan Bilik Tidur

petuaseharian.blogspot.com 
Petua Harumkan dan Wangikan Bilik Tidur

Bagi yang suka mencari kaedah lain daripada kebiasaan sememangnya ada cara yang mudah tanpa perlu mengeluarkan belanja mahal untuk membeli minyak wangi demi mengharumkan bilik tidur. Cuba amalkan panduan berikut : -

• Belah beberapa biji limau kasturi dan letakkan di setiap sudut dalam bilik. Aroma atau haruman daripada limau akan menyegarkan suasana bilik tidur anda.

• Jika terdapat banyak daun pandan di sekeliling rumah anda, cuba manfaatkan untuk dijadikan haruman bilik. Hiris daun pandan kepada potongan-potongan kecil dan letakkan di dalam bekas yang sesuai atau bungkus di dalam kain jarang. Letakkan pada sudut bilik atau gantungkan seberapa banyak yang boleh di beberapa lokasi strategik. Haruman pandan akan mengisi ruang bilik anda. Diulang.. bilik anda, bukan bilik saya hehe..

• Campurkan beberapa bunga-bungaan wangi termasuk daun pandan. Potong kecil-kecil kesemuanya dan jadikan seperti bunga rampai. Alah.. bunga yang selalu orang baling-baling kat pengantin baru tu. Letakkan di sekeliling bilik. Hasilnya, bilik akan terasa harum dan menyegarkan. Sebagai bonus, bila hidu bau bunga rampai tu secara tak langsung kita akan terasa macam pengantin baru juga.





search related: petua wangikan bilik, wangikan bilik, petua wangikan bilik tidur, petua wangikan rumah, petua wangikan bilik air, PETUA DAUN PANDAN, LIMAU KASTURI, Petua Wangikan Bilik, TIPS HARUMAN,tips wangikan bilik, Petuaseharian.blogspot.com Petua Seharian


21 October 2016

Tips Melancong Di Dalam Negara Yang Menguntungkan

petuaseharian.blogspot.com 
Malaysia pun 'best'

Hilai tawa si kecil saat bermain pasir di tepi pantai cukup menghiburkan. Se­nyuman puas yang terukir di bibir mereka menjadi detik cukup indah kepada ibu bapa.

Hilang segala keletihan dek terperuk di hutan konkrit dan dibebani tugasan kerja yang bagaikan tiada penghujung.

Bercuti bersama keluarga sangat baik untuk memulihkan emosi dan ikatan kekeluargaan. Namun, kekangan masa dan kos percutian yang tinggi di dalam negara membuatkan ramai terpaksa menangguhkannya.

Ramai juga memilih bercuti di luar negara kerana berpendapat kosnya lebih rendah berbanding bercuti di dalam negara.

Hakikatnya, perancangan bijak membuatkan bercuti di dalam negara lebih murah dan selesa.

Jom semak tip melancong di dalam negara yang menguntungkan!

Jangan bercuti ketika waktu puncak

Untuk memperoleh percutian lebih murah dan tenang, elak bercuti ketika waktu puncak iaitu pada musim cuti sekolah, perayaan atau hujung minggu.

Ketika itu, harga bilik, penerbangan dan hampir semua perkhidmatan terutama di destinasi pelancongan popular lebih mahal daripada biasa.

Memilih waktu bukan puncak sangat menguntungkan kerana ia lebih murah, malah anda tidak perlu bersesak menyebabkan percutian lebih tenang dan mendamaikan.

Tempah penginapan lebih awal

Menempah penginapan awal bukan saja lebih murah, malah dapat mengelak masalah hotel penuh terutama pada musim cuti.

Dengan kecanggihan teknologi, aplikasi dan laman enjin carian hotel yang pelbagai memberi peluang kepada anda memilih hotel mengikut bajet.

Hanya bayar sedikit deposit, anda sudah ada lokasi penginapan di destinasi diingini. Menariknya, jika rajin mencari, anda berpeluang mendapat diskaun hebat. Pastinya ia menguntungkan bukan?


Ketahui waktu terbaik mengunjungi destinasi percutian

Walaupun Malaysia bukan negara empat musim, kita mempunyai musim tengkujuh dan panas.

Musim tengkujuh biasa dialami sekitar November hingga Mac setiap tahun. Saat ini, angin kuat dan hujan lebat melanda pantai timur Semenanjung. Ketika itu bercuti di pulau atau melakukan aktiviti pantai dilarang.

Jika ingin berkelah di pantai pada waktu itu, anda boleh memilih pantai barat.


Bercuti di destinasi kurang dikunjungi ramai

Memilih destinasi kurang dikunjungi menawarkan keistimewaan tersendiri terutama dari segi harga dan perkhidmatan.

Di negara ini, banyak destinasi menarik, tetapi kurang dikunjungi terutama mereka yang ingin bercuti bersama keluarga dan kanak-kanak.

Apa kata anda menggunakan peluang itu dengan membawa keluarga. Yang pasti, anda bebas melakukan sebarang aktiviti diingini.

Menaiki pengangkutan awam

Bercuti menggunakan kereta sendiri memudahkan anda bergerak. Namun, menggunakan pengangkutan awam juga punya keseronokan serta pengalaman menarik tersendiri.

Menaiki bas atau terbaru perkhidmatan kereta api elektrik (ETS) dengan masa perjalanan lebih pantas mendekatkan kita dengan negeri yang menjadi persinggahan.

Kemudahan di dalam ETS seperti kantin, surau, tandas dan televisyen memberi keselesaan. Yang pasti, tiada kesesakan lalu lintas perlu ditempuhi ketika dalam perjalanan.


Rasai keseronokan aktiviti masyarakat tempatan

Adat dan budaya sesuatu tempat berbeza. Ini peluang anda mencuba perkara baru dan pelajari budaya masyarakat setempat.

Setiap negeri ada sajian tersendiri dan aktiviti yang hanya dilakukan di tempat itu. Ambil peluang ini untuk merasai keenakan hidangan tempatan yang enak itu.

Pada masa sama, sertai aktiviti penduduk tempatan yang bukan saja membuat­kan percutian anda seronok, malah me­nyimpan kenangan manis yang berharga.



Petua Seharian @ petuaseharian.blogspot.com

19 October 2016

Panduan Servis Maintenance Kereta

petuaseharian.blogspot.com 
Tips Servis Kereta Yang Mudah Untuk Wanita Berkereta

Tips mudah untuk servis kereta

Kepada orang perempuan, anda sebenarnya boleh menjimatkan duit anda masa servis kereta..

BASIC SERVIS kereta adalah

1. Penukaran minyak enjin + tukar penapis minyak 

2. Cuci atau tukar penapis angin (air filter ; biasanya benda ni tahan lama.. 6 7 8 kali servis baru tukar sekaliair filter ni)

3. Periksa & top up air bateri (kalau nak tukar bateri yg baru ambil jenis jenis Century ; bateri kereta Century air bateri lambat surut & bateri ni tahan lama)
Kos basic servis di workshop 
Minyak enjin (20-50W) RM50 - 60 ++ 
Oil filter RM10-RM13 
Top up battery water (biasanya free atau termasuk dlm labour charge) 

Labour charge RM15 - RM 25
Kalau suruh kawan2 anda yg lelaki buat sendiri 
(contoh kos servis sendiri utk kereta P. Wira) 
Anda pergi beli sendiri benda2 ni kat kedai spare part 
Minyak enjin (Castrol 20-50W) RM28  
Penapis minyak/Oil filter jika jenis proton standard baru RM8 satu.. 

Andaikan air filter tak yah tukar (elok lagi) 
Top up air bateri (air bateri RM1 - RM2 sebotol) boleh top up pakai balance air bateri kawan anda (free je) 
Labour charge - Belanja la kawan2 lelaki anda yg tolong servis kereta anda tu..
P/S : Bandingkan kos anda..


TIMING BELT 
Adalah mustahak timing belt ditukar setiap 60,000km (jenis proton standard, original proton parts) .. kalau anda pakai jenis Mitsubishi boleh tahan sampai 100,000km (hati-hati, kat kedaisparepart ada jual timing belt jenisMitsuboshi (brand tiruan @ cap ayam).. sekiranya timing belt enjin kereta anda kena air.. kena minyak enjin dgn banyak yg meresap melalui celah enjin (gasket enjin dah bocor), maka disarankan anda terus tukar timing belt kerana ketahanan getah tali ‘timing belt’ ini sudah berkurangan (tear & wear)..

Catatkan bacaan odometer reading di dashboard kereta anda supaya anda tahu bilakah perlu dilakukan pertukaran timing belt seterusnya. 

Contohnya sekiranya ‘clock’ odometer reading kereta anda mencatat kereta anda telah berjalan sejauh 165,433km maka pertukaran timing belt seterusnya perlu dilakukan apabila bacaan odometer kereta anda mencecah 225,433km.

Kegagalan untuk menukar timing belt pada masa yg disyorkan oleh mekanik boleh menyebabkan ianya putus di tengah jalan (apa lagi piston akan jammed, rod akan bengkok atau patah, blok enjin akan calar atau pecah...) duit anda akan terbang ratus2.. kena overhaul la jawabnya.. (kos baik pulih enjin kancil jika timing belt putus RM600++, Opel frontera RM2000 ++ (kos tukar timing belt Opel frontera ni baru RM400..)




Petua Seharian @ petuaseharian.blogspot.com

15 October 2016

Sebab-sebab anda merasakan kereta anda seolah-olah menjadi berat

petuaseharian.blogspot.com 
1. Jangka hayat palam pencucuh (spark plug) sudah tamat (tukar setiap 30,000km atau setahun sekali).

2. Penapis minyak petrol (petrol oil filter) tersumbat [minyak tidak dapat flow dengan lancar ke sistem pembakaran enjin (kaburator / suntikan minyak)] - setiap kali anda menukar timing belt, tukar penapis minyak petrol ini sekali.

3. Penapis angin (air filter) penuh dgn habuk / debu. Cuci atau tukar air filter ni. 

4. Tepet dalam locker enjin telah lari dari setting asal - buat pelarasan tepet setiap 1 tahun 6 bulan (jika kereta digunakan setiap hari untuk perjalanan jarak jauh) hingga 2 tahun sekali

5. Enapan karbon yang berlaku di dalam sistem pembakaran enjin telah banyak - cuci karbon setiap 2 tahun sekali (boleh buat di pusat Servis).

6. Brek cakera (disc brake) kereta anda tersangkut ; akibat sistem brek yang tidak pernah diperiksa & diservis - biasanya berlaku kejadian piston brek melekat (brake piston tak release balik discbrake selepas kita menekan brek). Pandu kereta perlahan-lahan (gunakan gear 1 atau gear 2) & anda boleh mendengar bunyi disc brake tersangkut / bergesel ini. Tukar minyak brek setiap 3 atau 4 tahun, brek pad tukar bila dah nak habis. **

7. Bearing roda @ tayar kereta anda telah rosak. (untuk kereta proton bearing roda kereta akan mula buat hal selepas 8 - 10 tahun usia kereta). Bunyi bising (berdengung) akibat kerosakan bearing roda kereta anda akan kedengaran bila anda memandu pada kelajuan 80km ke atas.

8. Minyak kotak gear (gear box oil) sudah sampai masa, tukar setiap 2 hingga 3 tahun [plat klac(clutch plate) tukar setiap 3 tahun sekali].

9. Tekanan angin dalam tayar kereta anda tidak mencukupi. 

10. Timing belt dan belting luar (tali sawat/kipas yang memusingkan 'fan', alternator kereta anda menjadi terlalu ketat. Periksa dan buat pelarasan timing belt atau belting luar ini semula (tanda belting luar terlalu ketat diketahui sewaktu menghidupkan enjin ; ada bunyi berdencit yg kedengaran).

11. Timing enjin kereta anda terlalu rendah atau telah lari dari setting asal. Buat pelarasan timing enjin kereta anda semula.

12. Mungkin berlaku masalah kerosakan di distributor. Periksa sekiranya terdapat kerosakan pada coil distributor kereta anda.

13. Bateri kereta anda sudah sampai masanya (perlu ditukar). Jangkahayat bateri biasanya lebih kurang dlm 2 tahun.

Cerita Pasal Nak 'Lowered' Kan (Bagi Rendah) Kereta TukarAdjustable Absorber & Sport Spring. 
Untuk kereta proton, jangka hayat sistem suspensi (gantungan)strut absorber (batang penyerap hentak) dan gelung spring adalah sehingga 5 hingga 7 tahun.. Ramai di antara kita akan memilih untuk menukar kepada jenis adjustable absorber (penyerap hentak jenis boleh laras contohnya jenama GAB), harga memang mahal.. atau bertukar kepada sport spring (contohnya jenamakimex). Setelah menukar penyerap hentak & gelung spring, ramai antara kita yang tidak berpuashati [rasa lagi keras lah, kereta terasa seperti bumpy (melompat-lompat) , lalu kat bonggol tak lepas, tidak selesalah] & akhirnya kembali memakai penyerap hentak & gelung spring proton standard. 

(Benda mcm absorbers dan spring ni kalau nak standard je elok pakai yg original protonpart. Tukar absorber jenis minyak, kalau jenis gas cepat jadi keras (3 tahun ++ saja).

P/S : * Kalau banyak duit tukar palam pencucuh jenis NGK G-Power - (harga mahal sikit).

Spark plug jenama Bosch Super 4 tidak disyorkan (pengalaman saya sendiri sudah pakai spark plug Bosch Super 4, lama kelamaan prestasi enjin lagi teruk).

** jika lampu isyarat amaran ( ! ) menyala walaupun anda telah melepaskan brek tangan, ini menunjukan minyak brek kereta anda telah berkurangan. Bawa ke bengkel untuk memeriksa kebocoran salur minyak pada sistem brek kereta anda.



Petua Seharian petuaseharian.blogspot.com

01 October 2016

Petua Selepas Bersalin

petuaseharian.blogspot.com 
Nenek moyang kita memang kaya dengan petua tradisionalJika diamalkan ia diakui memang memberikan kesan yang mengagumkan. Kepada ibu-ibu selepas bersalin, jom amalkan petua-petua berikut untuk kesejahteraan diri dan kecantikan luar dan dalam.

1. Segarkan badan
Semasa dalam pantang, ambil beberapa helai daun sirih dan daun pandan kemudian rebus bersama sedikit halba, bunga cengkih dan garam. Mandi dengan menggunakan air rebusan setiap pagi sehingga ke hari ke-40 selepas bersalin.

2. Naikkan seri wajah
Bersihkan beberapa ranting daun inai kemudian rebus dengan menggunakan api sederhana sehingga mendidih. Biarkan sejuk dan minum airnya segelas pada waktu pagi dan segelas pada waktu malam. Amalkan dua atau tiga hari seminggu.

3. Rawatan dalaman
Tumbuk kunyit hidup dan daun inai hingga lumat. Kemudian, perah dan ambil patinya lalu diminum pada waktu pagi. Lakukan selama tiga hari seminggu sepanjang waktu berpantang. Hasilnya, luka anda akan cepat sembuh dan wajah akan lebih berseri.

4. Kecutkan rahim
Ambil segenggam daun pegaga dan rebus bersama akarnya. Masukkan bersama pucuk pokok sepagi berdiri. Minum air rebusan tadi selama tiga hari berturut-turut setiap pagi.

5. Tambah susu badan
Ada setengah wanita yang baharu melahirkan anak menghadapi masalah kurang susu badan. Bagi mengatasi masalah ini, ambil daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan rebus. Makanlah bersama nasi panas dan amalkan selalu.

6. Sembuhkan luka bersalin
Luka akibat bersalin sama ada bersalin secara normal ataupun pembedahan boleh disembuhkan segera dengan makan ikan haruan yang dibakar ataupun dibuat sup. Selain itu amalkan makan hempedu ikan haruan setiap hari bersama satu sudu besar madu lebah asli.
Selamat mengamalkan bagi wanita yg lepas bersalin.



01 August 2016

5 Destinasi Sejuk Dalam Negara Sesuai Untuk Bulan Madu

petuaseharian.blogspot.com

Destinasi tanah tinggi yang mempunyai iklim sejuk sering menjadi pilihan bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tangga untuk berbulan madu.

Anda tidak perlu ke luar negara untuk mencari destinasi sejuk sebab di Malaysia sendiri pun ada beberapa tempat menarik beriklim sejuk yang korang boleh pergi.

Malah, destinasi ini sangat sesuai untuk berbulan madu.  petuaseharian.blogspot.com


1. Cameron Highland

Lokasi pertama yang bermain di fikiran jika mahu suasana sejuk sudah tentunya Cameron Highlands. Di tanah tinggi dengan suhu 20 darjah Celsius ini banyak tempat menarik yang boleh dilawati bersama pasangan. Selain ke Taman Ros atau nurseri-nurseri yang dipenuhi bunga-bunga berwarna warni, anda boleh menikmati suasana yang romantis dengan secawan teh panas dan skon di Ladang Teh Bharat, sambil melihat keindahan ladang teh yang saujanan mata memandang. Resort dan hotel banyak terdapat di sini, pilih saja mengikut bajet anda.

2. Bukit Tinggi

Tarikan utama di sini tentunya Colmar Tropicale. Dibina seakan struktur bangunan kolonial dengan padanan warna yang cantik akan membuatkan anda berasa seperti berada di luar negara. Pengalaman lebih indah kalau dapat menginap di sini. Ada beberapa destinasi menarik boleh dikunjungi anda suami isteri selama berada di Bukit Tinggi ini antaranya Taman Jepun yang dipenuhi dengan pokok bonsai, kolam ikan dan batu putih persis taman di negara matahari terbit itu.

3. Fraser Hill

Bukit Fraser, destinasi peranginan santai ini letaknya di Banjaran Titiwangsa Pahang. Suhunya sekitar 17 darjah Celsius, sesuai untuk pengantin baru. Selain menikmati suasana alam semula jadi yang segar di sini, ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan di daerah yang turut dikenali sebagai The Little England of Malaysia ini. Antaranya, aktiviti berkuda, sukan air di Allen’s water atau memberi makan ikan di sini. Seperti di Cameron Highland anda boleh juga ke ladang strawberi dan di Taman Flora Bukit Fraser.

4. Kundasang

Terletak lebih kurang 100 km dari Kota Kinabalu, suasana di sini sejuk dingin berlatar belakang pemandangan Gunung kinabalu. Anda disaran menginap di resort yang terdapat di Kundasang ini untuk menghayati keindahannya. Lokasi wajib dikunjungi di kundansang ini adalah Dairy Fairy Farm, sebuah ladang ternakan lembu.

Di sini anda boleh merasai suasana percutian seolah-olah di New Zealand dengan kawasan sekitar yang berkabus. Padang ragut yang hijau dan luas selain berlatar belakang gunung anda pasangan pasti takkan puas menikmati keindahan di sini.


5. Bukit Larut

Bukit Larut dahulunya dikenali dengan Bukit Maxwell. Percutian di sini sesuai buat pasangan yang menginginkan suasana sunyi, dingin dan damai di atas puncak bukit. Pemandangan lebih menarik dan romantis pada waktu malam boleh dinikmati bersama pasangan kala berada di atas Bukit Larut.

Anda akan disajikan panorama limpahan cahaya di seluruh Taiping, selain dapat melihat kerlipan lampu bot nelayan di laut Selat Melaka yang mencipta ritma indah.




01 July 2016

Cara Mengatasi Masalah Susah Tidur

Tips Atasi Masalah Susah    - Petua Seharian petuaseharian.blogspot.com

Pernah mengalami masalah susah tidur. Masuk tidur pukul 11.00 malam. Namun sampai pukul 3 pagi, masih belum dapat melelapkan mata. Memang menyiksakan. Lebih malang lagi jika keesokkan harinya, waktu bekerja. Dah masuk pejabat dengan muka letih lesu.

Sebenarnya masalah sukar tidur banyak berpunca dari kecelaruan fungsi otak anda. Orang yang menghadapi masalah sukar tidur mempunyai daya ingatan yang lebih lemah. Jika anda menghadapi masalah ini, amat bijak merawatnya dari sekarang. Tapi jangan guna ubat tidur kerana ianya akan menjejaskan kesihatan anda.

Cara Berkesan Mengatasi Masalah Susah Tidur

1. Caranya ialah apabila ada mula baring di katil, tarik nafas panjang dan kira satu. Kemudian hembus nafas panjang dan kira dua. Seterusnya tarik nafas panjang dan kira 3 dan kemudian hembus nafas panjang dan kira 4. Buat berterusan dan fokus pada pengiraan sampai anda tertidur. Memang sangat membantu saya sendiri untuk tidur nyenyak dan mengatasi masalah susah tidur.

Tips tambahan mengatasi masalah susah tidur

2. Buang tabiat suka berfikir atau berkhayal ketika baring. Samada siang atau malam, elakkan dari berfikir ketika baring. Kerana ia akan menjadi satu tabiat pada diri kita dan akan dibawa ke bilik tidur. Salah satu punca susah tidur ialah otak kita terus menerus berfikir tanpa henti ketika baring di atas katil. Oleh itu anda perlu didik diri anda untuk tidak lagi suka berfikir atau berkhayal ketika baring. Apabila baring, ia masanya untuk anda berehat bukannya berfikir.

3. Jadikan malam anda, waktu beristirehat. Jangan membuat kerja pejabat diwaktu malam. Jangan terlalu memikirkan masalah kerja pada waktu malam. Waktu malam ialah masa berehat. Kurangkan aktiviti yang memerlukan anda berfikir pada waktu malam. Lakukan aktiviti santai bersama keluarga pada waktu malam.

4. Elakkan minum air berkafein pada waktu malam. Minuman berkafein akan merangsangkan otak dan sistem saraf anda. Ia akan menyukarkan anda untuk tidur pada waktu malam. Dan juga elakkan makan makanan berat, 1-2 jam sebelum tidur

5. Elakkan tidur selepas asar dan pada waktu magrib. Sebenarnya pada waktu ini, tubuh anda perlu aktif. Jika tidak, tenaga di dalam badan akan dibawa ke otak dan menyukarkan anda untuk tidur pada waktu malam.

6. Aktifkan diri anda dengan aktiviti riadah pada waktu petang. Lakukan aktiviti riadah seperti berjoging atau bermain dengan anak-anak anda. Keletihan pada waktu petang mampu membantu anda tidur dengan lena atau nyenyak pada waktu malam.

7. Pastikan anda mandi sepuas-puasnya sebelum maghrib. Kesegaran tubuh badan amat membantu anda tidur nyenyak pada waktu malam

8. Berkomunikasi dan bersosial dengan rakan atau keluarga anda juga amat membantu menceriakan hari anda. Seterusnya membantu anda tidur dengan lena pada waktu malam.

9. Berzikir juga amat bagus mengelakkan anda dari terus berfikir tanpa henti. Cuba amalkan pada waktu malam sebelum masuk ke bilik tidur. Dan jangan lupa membaca ayat alquran sebelum tidur iaitu 4 Qul dan ayat kursi. InsyaAllah ia sangat membantu.






01 June 2016

Ini akan jadi jika selalu tengking anak

Mendidik dan membesarkan anak bukan satu yang mudah. Selain kasih sayang, ibu bapa juga perlukan kesabaran yang tinggi untuk berdepan dengan tingkah laku anak.

Tatkala berdepan dengan kerenah anak yang tidak berkenan di mata, kesabaran ibu bapa ada masa terhakis juga. Memukul mungkin tidak tapi ramai ibu bapa hari ini yang menjerit dan menengking anak.

Anak yang setiap hari dihadapkan dengan cara didikan ibu bapa yang menjerit dan menengking ini sebenarnya memberi kesan negatif pada perkembangan diri mereka dalam jangka masa panjang. Antaranya adalah seperti berikut.   - petuaseharian.blogspot.com

1. Memberontak

Anak memerlukan dorongan positif dalam hidup, mereka perlu diberi peluang untuk meneroka dan mencuba perkara baru. Tegahan dan sikap ibu bapa yang selalu marah dan melarang sebenarnya akan membuat mereka tertekan secara emosional dan sampai satu tahap tak mustahil dirinya memberontak.

2. Menakutkan anak

Ibu bapa mungkin bercakap dengan anak dalam nada tinggi dengan maksud untuk memberi peringatan. Tapi sebenarnya bagi anak-anak kecil ia menjadi pengalaman yang menakutkan dan mengancam keselamatan mereka. Malah boleh menimbulkan perasaan trauma.  

3. Jadi sebahagian sikap anak

Anak meniru perbuatan orang tua mereka. Jika ibu bapa membesarkan anak dengan persekitaran penuh jeritan  maka anak juga akan dibentuk dengan sikap demikian.

Tak mustahil anak tak rasa satu kesalahan bercakap dengan ibu bapa dengan nada suara yang tinggi. 

4. Hilang keyakinan diri

Akibat selalu dimarah, ditegah dan ditengking lama kelamaan keyakinan diri anak terhakis. Dia jadi rendah diri dan sentiasa takut untuk berdepan perkara baru.

5. Masalah tingkah laku

Anak yang kerap dijerit dan ditengking membesar menjadi seorang yang kasar, kurang sabar dan amarah. Mereka mungkin akan dilihat oleh orang luar sebagai bersikap kurang ajar.

Ibu bapa sudah tentu tidak mahu anak berakhir dengan semua sikap negatif ini, jadi sebaiknya hentikan kebiasaan sukar menjerit dan menengking anak. Sentiasa ingat kesan ini setiap kali hendak bersuara pada anak.


Petua Seharianpetuaseharian.blogspot.com




01 May 2016

10 Perkara Korang Perlu Buat Bila Usia Dah Cecah 30 Tahun

10 Perkara Korang Perlu Buat Bila Usia Dah Cecah 30 Tahun!

Bila masuk je tahun baru, usia kita pun akan bertambah. Ramai yang tertanya-tanya apa yang perlu mereka lakukan bila pada usia 30 tahun.

Bila usia dah mencecah 30 tahun, dah kena fikir tentang masa depan. Yang mana belum kahwin tu, kahwin la cepat-cepat.

Jadi, masukkan 10 perkara penting ini dalam check list azam tahun 2016 anda!

1. Simpan duit
Kena simpan walapun jumlahnya sikit. Malu la kalau umur dah 30 tahun, karier pun dah stabil tapi masih tak ada wang simpanan. Jangan bazirkan wang tak tentu hala.

2. Berhenti makan benda mengarut
Bila umur meningkat, kesihatan pun kena lebih terjaga. Jangan la nak makan benda bukan-bukan. Kurangkan makanan segera dan jajan.

3. Jangan tangguh impian
Nak kahwin, sambung belajar, tukar kerja lain, sila buat sekarang. Umur tu dah 30 ok. Jangan tangguh. Kalau ada impian ke Makkah lakukan ketika muda, waktu badan tu sihat dan bertenaga.

4. Perbaiki hubungan keluarga
Kalau sebelum ni bergaduh dengan adik-beradik, baiki hubungan tersebut. Ikatan keluarga paling penting. Apa pun yang jadi, keluarga la tulang belakang anda.

5. Bersukan
Jadikan bersukan sebagai salah satu hobi. Pergi berjoging ke, zumba ke. Tolong jangan nak tambah berat badan sebab makin meningkat umur, makin susah nak kurus balik.

6. Jangan merokok
Dah la mahal, busuk dan tak baik untuk kesihatan pulak tu. Tolong la buang tabiat buruk tu.

7. Pakai krim pelindung matahari
Bila umur dah 30 tahun, kulit tu kena jaga. Sinaran matahari jadi punca kulit berkedut. Pakai krim pelindung matahari kalau tak nak nampak muka tu lagi tua dari usia.

8. Melancong
Bila kerja dah stabil dan ada simpanan, pergilah melancong sejauh mungkin. Bak kata pepatah, jauh pemandangan luas pengetahuan.

9. Hargai teman
Kawan datang dan pergi, tapi hargai la teman yang sentiasa ada ketika susah mahupun senang. Walaupun jarang berjumpa, hubungi mereka selalu. Mana tau, mereka tu la teman ketika tua.

10. Beli rumah
Bila kewangan dah stabil, beli rumah anda sendiri. Ramai yang ambil remeh tentang aset penting ni. Jika beli rumah di usia 30 tahun, bila umur mencecah 50 tahun, hutang pun dah nak habis.


01 April 2016

Cara Jadi Ibu Tegas Tetapi Penyayang

5 Cara Jadi Ibu Tegas Tetapi Penyayang

Lumrah semula jadi karektor ibu adalah seorang yang suka membebelkan anak-anak. Garang, tegas, kuat berleter antara karektor sinonim dengan ibu. Bagaimanapun kebanyakan anak-anak memang rapat dengan ibu. Biarpun ibu suka membebel dan marah-marah tetapi anak tetap hendak dengan ibu. Tetapi itu mungkin gambaran karektor ibu zaman dulu-dulu.

Di zaman serba berteknologi ini masih adakah ibu yang garang dengan anak-anak? Pendedahan kepada ilmu keibubapaan era kini yang lebih mengutamakan pendekatan psikologi membuatkan ramai anak-anak semakin kurang takut dengan ibu atau dengan kata lain selamba sahaja melawan cakap ibu. Jika anak dulu, sekali ibu jegilkan mata sebagai isyarat 'jangan lakukan perkara tersebut' sudah cukup buat anak diam menikus. Tetapi anak sekarang, boleh pula ditanya kenapa ibu besarkan mata?

Sebagai antara orang yang paling rapat dengan anak, ibu perlu menjadi tegas dan garang tetapi dalam masa yang sama penyayang terhadap anak-anak. Pengaruh ibu sangat kuat dalam mendidik anak-anak generasi sekarang lebih berdisiplin, tahu menghormati orang yang lebih tua, bertanggungjawab dan patuh kepada perintah ibu bapa. Mungkin sudah tiba masanya ibu mempraktiskan cara-cara berikut dalam mendidik anak-anak era ledakan pengaruh media sosial.


1. Jangan turutkan semua kemahuan

Kebanyakan ibu mudah 'cair' dengan permintaan anak. Ada kalanya disebabkan tidak mahu anak merengek dan mengganggu ibu untuk buat perkara lain, maka ibu turutkan semua permintaan anak. Tindakan ini sangat berbahaya! Tidak kira sama ada anak menangis berguling atau menjerit, ibu perlu tegas dengan pendirian dan tidak mengikut semua kemahuannya.


2. Usaha sendiri

Kadang kala ibu perlu sesekali mengajar anak berusaha sendiri jika mahukan sesuatu. Bagaimanapun cara ini perlu dipraktiskan mengikut tahap usia anak. Contohnya jika anak yang sudah bersekolah tadika, meminta dibelikan barang yang mereka inginkan, ibu boleh menyuruh anak mengumpul duit yang diperoleh daripada ibu ayah  demi untuk membeli barangan tersebut. Biarkan mereka belajar susah senang mengumpul duit untuk mendapatkan barang. Barulah mereka menghargai barangan tersebut.


3. Patuh dengan peraturan

Jika sudah menetapkan peraturan di rumah maka ia wajib dipatuhi oleh si anak. Dalam masa yang sama, ibu perlu tegas melaksanakan peraturan tersebut supaya jangan nanti anak memperlekehkan peraturan tersebut jika ibu tidak melaksanakannya.


4. Disiplinkan anak hormat ibu

Didik anak dari kecil supaya menghormati ibu. Ajar anak supaya segera menjawab panggilan ibu dengan sopan iaitu "Ya, ibu" dan segera tinggalkan apa yang sedang dilakukan ketika itu. Jika anak sudah terbiasa dengan disiplin tersebut, maka sampai dewasa dia akan segera utamakan panggilan dari ibu. Jangan biarkan anak sibuk menonton TV dan enggan mengendahkan panggilan ibu ketika dipanggil. Alasannya konon anak masih kecil. Bukankan melentur buluh itu biar dari rebungnya!


5. Sentiasa jadi ibu yang 'penyibuk'

Oleh kerana kebanyakan anak lebih rapat dengan ibu maka ambil peluang ini untuk menjadi 'penyibuk'. Ia penting untuk kita memantau pergerakan dan perbuatan anak apatah lagi di era semua perkara boleh dilihat menerusi teknologi Internet tanpa mengira batasan usia si anak.





01 March 2016

Cara Hadapi Anak Suka Buat Perangai

11 Cara Hadapi Anak Suka Buat Perangai

Semua yang sudah bergelar ibu bapa tentu biasa menghadapi situasi anak menangis. Menangis dan anak kecil adalah perkara yang sinonim. Bagi bayi baharu lahir, menangis adalah salah satu cara mereka berkomunikasi. Tetapi bagi anak yang sudah berusia lebih daripada tiga tahun dan ke atas, menangis merupakan salah satu cara mereka meluahkan perasaan. Antaranya seperti sakit, sedih, dimarahi, permintaan tidak dipenuhi. Teapi ada juga keadaan di mana si kecil menangis tanpa alasan yang munasabah.

Tentu sahaja anda bingung apa sebenarnya keinginan si anak. Secara umumnya anak kecil mempunyai sifat ingani tahu dan berminat kepada persekitaran yang menarik perhatiannya iaitu melalui cara pendengaran, rasa dan sentuhan.

Bagaimanapun, apabila mereka dihalang daripada meneroka keadaan di sekeliling, mereka akan mula buat perangai. Selain dari itu, akibat kurang kemahiran berkomunikasi, anak-anak kecil tidak dapat memberitahu kehendak dan keinginan sebenar mereka. Oleh itu, ia mudah membuatkan mereka cepat 'naik angin. Maka sebagai ibu bapa, kita harus mencari penyelesaian dan penyebab anak menangis dan bukan hanya menghilangkan tangisannya sahaja.

Bagaimana mencegah anak daripada buat perangai

1. Ketahui benda atau tempat yang menjadi pencetus anak mula membuat perangai dan cuba elakkan dia berada di tempat tersebut.


2. Pastikan anak sentiasa kenyang kerana jika si kecil dalam keadaan lapar, dia cenderung untuk membuat perangai.


3. Sentiasa bawa snek sihat di dalam beg apabila anda membawa anak keluar bersiar-siar.


4. Beri pujian yang positif kepada anak jika dia berkelakuan baik sebagai satu perangsang supaya dia sentiasa tidak membuat perangai.


5. Wujudkan mood ceria kepadanya kerana ia akan mengurangkan kemungkinan si manja membuat perangai.


6. Didik anak untuk bersabar jika dia mahukan sesuatu menggunakan kata-kata lembut seperti "Tunggu sebentar boleh".


Bagaimana menghadapi anak kuat menangis

7. Alihkan perhatian anak kepada perkara lain sekiranya dia tidak dapat mengawal diri dengan menangis dan menjerti akibat kemahuannya tidak dituruti di tempat awam.


8. Jangan herdik, ancam atau menghukum anak di tempat awam. Sebaliknya tawarkan dia permainan atau aktiviti lain yang boleh menghentikan tangisan atau jeritannya.


9. Jangan mudah menyerah kalah dengan tangisan si kecil. Tetapkan pendirian anda. Apabila tangisannya tidak dihiraukan, dia akan menyerah kalah dan berhenti menangis.


10. Mungkin boleh cuba membuat muka lucu atau suara kelakar bagi menghentikan tangisan si manja.


11. Elakkan memukul anak kecil. Walaupun anda marah atau kecewa, jangan pukul si manja. Tindakan fizikal akan meninggalkan parut emosional kepada si manja.




Sumber: pa&ma


Petua Seharian petuaseharian.blogspot.my

01 February 2016

Petua Sembelit

Jika anda mengalami masalah sembelit iaitu sukar buang air besar, cubalah mana-mana petua sembelit di bawah. InsyaAllah sembuh.

1. Pisang atau betik :
Makan buah pisang atau betik selalu.

2. Pisang masak :
Ambil dua biji pisang lemak manis yang cukup masak. Buang kulitnya dan kisar bersama segelas air. Amalkan minum air pisang ini dua kali sehari sehingga sembuh.

3. Akar temu lawak :
Dapatkan akar temu lawak dan segenggam biji sawi. Masukkan ke dalam periuk dengan air secukupnya. Rebus hingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Tapis dan minum airnya pagi dan petang setiap hari sehingga sembuh.

4. Daun gelenggang :
Rebus daun gelenggang dan jadikan ulaman makan bersama nasi setiap hari.



Petua Seharian Petuaseharian.blogspot.my

01 January 2016

Tip Anak Bijak

5 Tip Anak Bijak

Semua orang mahukan anak yang bijak, cerdas dan pintar. Tetapi berapa ramai kita yang bergelar ibu bapa ini benar-benar membantu anak untuk membesar sebagai anak yang bijak? Kalau asyik sibuk melayan ‘hand phone’ dan membiarkan anak mengadap cerita kartun di televisyen atau tablet sahaja macam mana kita hendak melihat anak membesar sihat dan cerdas.

Berikut adalah lima tip mudah yang boleh diamalkan sejak anak anda usia bayi lagi. Jangan ingat bayi kecil tidak faham apa-apa. Bahkan mereka sudah mula belajar sejak hari pertama lahir ke dunia lagi. Apa yang penting, papa dan mama perlu rajin mengamalkannya.

1. Rajin berbual dengan bayi
“Berbual dengan bayi? Apalah yang dia faham.” Tentu itu tanggapan sesetengah daripada anda. Betul tak? Hakikatnya jika anda rajin berbual dengan bayi, ia membantu anak anda membina kemahiran pertuturan dengan lebih pantas. Bukankah memori bayi seperti sebuah span. Menyerap apa sahaja dengan pantas dalam enam tahun pertama kehidupannya. Bila tiba masanya, bayi anda akan cepat bercakap hasil daripada kerajinan anda berbual dengannya.

2. Membaca buku
Rutin membaca buku boleh dimulakan sejak bayi lagi. Walaupun dia tidak faham tetapi bayi akan menunjukkan tindak balas teruja apabila melihat buku dan mendengar anda membacakannya buku. Buku yang penuh dengan warna warni dan pelbagai lukisan membantu merangsang kemahiran koordinasi mata dan telinganya.

3. Mengenalkan alam
Ini merupakan pelajaran asas sebuah kehidupan. Sesekali bawa bayi anda keluar bersiar-siar dan kenalkan dia kepada alam sekitar. Dengan memberitahunya tentang pokok, bunga, haiwan, awan, bulan, matahari dan sebagainya, anak belajar banyak perkara baharu.

4. Mari bermain warna
Kita sedia maklum, bayi sangat teruja melihat objek berwarna. Oleh itu apabila sudah tiba waktu yang sesuai, anda boleh mengajarnya mengenal warna. Tidak semestinya perlu menggunakan alat tulis berwarna, cukup dengan pelbagai objek di sekeliling anda. Sesekali tidak salah membiarkan si kecil berseronok bermain dengan pensil warna.

5. Ajar mengira
Kalau mahu anak bijak matematik, apa kata mulakan ajar mengira sejak mereka kecil lagi. Jangan risau, bukan perlu menggunakan pensil dan kertas. Cara paling mudah, sambil anda mendukung bayi, ajarnya mengira 1 hingga 10 setiap kali anda bergurau senda, menciumnya atau sambil berjalan naik tangga. Secara tak langsung anda telah memupuk semangat sukakan nombor sejak dia kecil lagi.




Sumber: pa&ma


 Petua Seharian petuaseharian.blogspot.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Macam-macam ada :