22 June 2011

Cara kekalkan kandungan Zat dan Kesegaran sayur
Tahukah anda bahawa suku hingga separuh  vitamin C  pada  sayur  hilang bila dijadikan puri..?, Berikut cara penyediaan sayur tanpa kehilangan banyak zat di dalamnya :- 


1. Gunakan pisau yang tajam ketika memotong sayur. Pemakaian pisau yang kurang tajam menyebabkan sayur lebam dan mengurangkan kandungan zat secara tidak langsung. 

2. Basuh sayur dengan cepat lebih baik daripada merendamnya. 

3. Elakkan membasuh sayur atau memotong sayur sebelum anda benar-benar ingin memasaknya

4. Potong bahagian yang diperlukan dan mengandungi banyak zat sahaja. Misalnya ada sayur yang mempunyai zat paling banyak pada daunnya. 

5. Masak cara stim lebih baik jika dibandingkan dengan merebus sayur. Cara stim dapat memastikan zat yang ada dalam sayuran tersebut tidak hilang dengan banyak. Jika sayur atau cara masakan anda hanya dengan langkah merebus, pastikan anda tidak merebus sayur itu hingga lembik. 

6. Elakkan memotong sayur kepada potongan kecil. Jika boleh, jangan potong sayur tersebut.

7. Elakkan membuang kulit sayur seperti kentang sebelum direbus. Merebus kentang bersama kulitnya sekali dapat mengurangkan zat yang terkandung dalam sayur tersebut hilang. Walau bagaimanapun cara ini tidak sesuai untuk masakan yang hanya menggunakan kentang sebagai bahan tambahan. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Macam-macam ada :